Viața concertistică la Iași își are începuturile în veacul 19. În anul 1847 au avut loc concertele lui Franz Liszt în actuala Casă Balș. În 1860 a fost înființată Școala de Muzică și Declamațiune, transformată patru ani mai târziu în Conservatorul de Muzică și Artă Dramatică. În 1868 se înființează Societatea Filarmonică. În 1905-1906 are loc prima stagiune simfonică ieșeană.
Filarmonica „Moldova”, instituție cu activitate concertistică permanentă, a fost inaugurată la 9 octombrie 1942, în sala Teatrului Național din Iași, cu un concert dirijat de maestrul George Enescu.
În 1962, la pupitrul orchestrei simfonice a Filarmonicii vine tânărul dirijor Ion Baciu, care va transforma acest ansamblu într-unul de rang național și în scurt timp internațional. Timbrul inconfundabil al orchestrei de coarde, cultivat de Ion Baciu, va atrage din partea muzicologului Iosif Sava caracterizarea devenită emblematică de „Stradivarius-ul lui Baciu”.
Demonstrând un profund și respectuos angajament față de eforturile muzicienilor fondatori, Filarmonica ieșeană a creat, în cele peste 70 de stagiuni ce au trecut până astăzi, o istorie extraordinară. Între altele, pe scena de concerte ieșeană au evoluat interpreți aflați la începuturile carierei, ce au devenit apoi artiști de renume mondial (Valeri Gheorghiev, Ion Marin, Ștefan Ruha), dar și personalități deja consacrate (Sviatoslav Richter, Dmitri Bașkirov, Rudolf Kerer, Nikolai Demidenko).
Orchestra simfonică continuă să dezvolte programe care să se adapteze, dar totodată să și formeze gustul publicului contemporan.
În pofida condițiilor actuale, încercăm să menținem un nivel înalt al calității artistice, creând experiențe muzicale cu impact puternic asupra auditorilor.
Raporteaza
ID Companie: 513