Caracteristici:

Detalii Companie:


Conacul Polizu – Maison de Plaisance
 
Istorie a stilului. Oda a rasfatului.
Bine intreg.
 
Conacul Polizu se afla printre frumoasele dealuri moldave. A fost construit intre anii 1880 – 1887 de omul politic Constantin Ghika-Deleni, in satul Maxut, judetul Iasi.
Conacul de la Maxut este deopotriva un edificiu cu valoare arhitecturala, dar si cu valoarea memorialistica in calitatea lui de loc de intalnire al boierimii moldave si bucurestene la finele veacului al XIX-lea si sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial. Intre inaltii oaspeti ai locului, s-au numarat in anii Primului Razboi Mondial, cand se aflau la Iasi in refugiu, Regina Maria, principia Ileana si Nicolae, care au revenit ulterior in 1926, lasand marturii scrise despre trecerea lor la Maxut, ca oaspeti ai cuplului Alexandrina si Niculae Polizu Micsunesti.
 
Gazda desavarsita, Alexandrina Polizu isi servea oaspetii cu delicate preparate romanesti, frantuzesti ori nemtesti, gatite utilizand in principal ingrediente crescute pe domeniul conacului, sau vanate de ilustrii boieri. Respectul acordat ingredientelor, specific vremii, facea ca mesele organizate sa fie adevarate oaze de bucurii si rasfat. Meniurile erau adecvate ocaziilor, anotimpului si invitatiilor. Bunele maniere, stricte, completau cadrul elegant. Gastronomia nobila pune accentul pe relatia dintre oaspeti si cultura actuala, intre ingredientele autentice si descoperirea traditiilor, sau redescoperirea lor. Pe gust, experimente, si reinterpretari. De aici porneste valorificarea bucatelor si licorilor aristocratice, in varianta lor moderna. Pentru asta, studiem cartile de bucate vechi, folosite chiar de Alexandrina Polizu, ne inspiram din traditia preparatelor moldovenesti, din povestile Dnei Ina, respectam ingredientele, si folosim utilaje profesioniste. Toate pentru a oferi un suflu nou, nobil, demn de o istorie bogata.
Frumusetea neuitata a gradinilor de zarzavat, a urdei proaspete, a siropurilor din copilarie si a cozonacului de casa.

 

Raporteaza
ID Companie: 1067

Trimite mesaj

Distribuie aceasta companie: