Caracteristici:

Detalii Companie:


Numele Bolta Rece a devenit un simbol si un loc de referinta pentru orice iesean, indiferent de etate si profesie si chiar de faptul ca omagiaza sau nu memoria lui Bachus.

Localul se gaseste pe marginea sud-estica a renumitului deal al Copoului, pe strada care nu intamplator se numeste Rece, intrucat aici se cunosc din vechime intinse si ramificate pivnite care se intretaie intre ele si mai mult, unele se afla pe nivele mai adanci sau mai putin adanci, ca niste adevarate etaje subterane...

Prima mentiune documentara cunoscuta privind cladirea si locul care va deveni vestita locanta a Iasilor "Bolta Rece" dateaza din 17 ianuarie 1786.

Ospetia a fost construita in stil specific moldovenesc, ca o casa taraneasca, cu prispa. Deasupra solului, in jurul unei mari bucatarii si al unui cuptor, exista un salon unde erau serviti un numar mare de meseni; in subsol au fost zidite, in piatra, hrube cu firide, de unde lumina opaitelor se rasfrangea asupra vaselor de stejar care adaposteau licoarea de Cotnari, de Bucium, de Uricani si din alte podgorii.

Bolta Rece este cunoscuta nu numai ca o simpla casa de ospetie, ea traieste totodata in istoria orasului prin "legaturile" cu multi dintre membrii Societatii "Junimea", care aici incheiau o parte dintre agapele lor, ce incepeau in localuri mai fastuoase.

De numele Boltei Reci se leaga si multe intalniri dintre Ion Creanga si Mihai Eminescu, care, intr-o incapere mai retrasa, schimbau idei fara sfarsit, unul urmarindu-l si admirandu-l pe celalalt cu adevarate sentimente fratesti.

Insusi Eminescu marturisea intr-o scrisoare Veronicai Micle: "Ar trebui sa ma crezi un ingrat, daca n-as recunoaste ca la Junimea n-am avut cu nimeni nici un raport sufletesc. L-am avut, dar tarziu, cand a venit, adus de mine, Creanga, pe care-l intalnisem la Bolta Rece intr-o seara".

Raporteaza
ID Companie: 644

Trimite mesaj

Distribuie aceasta companie: