Caracteristici:

Detalii Companie:


Fondat in 1950, ca Teatrul de Papusi de Stat, noua institutie de spectacole si-a inceput istoria cu Pestisorul de aur dupa A.S. Puskin, cu cinci actori in distributie.

Fondatorul teatrului a fost profesorul si regizorul Manole Al. Foca, preocupat de formarea unei trupe care juca intr-o salita din curtea vechii Biserici Catolice. Repertoriul era compus atunci mai ales din povesti romanesti, completate ulterior cu titluri din literatura romana si universala.

In 1973, numele teatrului devine Teatrul pentru Copii si Tineret Iasi, ca expresie a largirii repertoriale si diversificarii mijloaceleor de expresie artística. Regizoarea Natalia Danaila a continuat si dezvoltat proiectul predecesorilor, transformind teatrul intr-un asezamint deschis la noi experimente, cu colaboratori de marca, participant la festivaluri nationale si internationale.

Din 1977, spectacolele erau prezentate pe scena casei Tineretului, pina in 1987, cind a fost inaugurat actualul sediu. Tot atunci, numele asezamintului a devenit Teatrul pentru Copii si Tineret “Luceafarul”. Cladirea este impresionanta, moderna, unica in Romania si rara in Europa. Are doua sali de spectacole – cea mare, cu 450 locuri, cu posibilitate de scena in stil elisabetan, italian ori arena; cea mica cu 150 locuri-, spatii de repetitii, ateliere, foyere ample.

Un repertoriu bogat, divers, care merge de la prescolari la adolescenti, studenti si adulti, programe inedite, un Festival International de Teatru, organizat din 2008 incoace, deschiderea spre noi formule teatrale, colaborari importante, participari la festivaluri internationale fac ca Teatrul Luceafarul sa fie in prezent o institutie de top.

Raporteaza
ID Companie: 548

Trimite mesaj

Distribuie aceasta companie: